lauantai 27. huhtikuuta 2013

Röyhelökakku prinsessalle

Tämän kakun kanssa ei aluksi ollut mitään muita toiveita kuin kakkua tytölle. Kyselin kuitenkin epätoivoisena lisää vihjeitä, että tietäisin tehdäkö autoja, prinsessoja, käärmeitä vai teletappeja. Pyysin edes lempivärin, silläkin pääsisi jo pitkälle. :) Päivänsankari kuulemma pitää vähän kaikesta, mutta prinsessa-aihe kuitenkin olisi mieluisin ja vaaleanpunainen lempiväri.


Reunoille halusin kokeilla röyhelöitä. Niiden tekeminen oli hankalampaa kuin olin kuvitellut, eikä ne ihan näytä siltä kuin olin ajatellut. Niistä olisi pitänyt tehdä vielä ohuemmat ja rypyttää enemmän. Mutta ensi kerralla olen paljon viisaampi ja ehkä röyhelöt sitten onnistuu paremmin.


Kakun välissä oli kinuski-vadelmatäyte.

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Pilkullinen kakku

Ensimmäisiä pyöreitä juhlivalle tytölle sain tehdä pilkkukakun. Päivänsankari itse valitsi pohjaväriksi valkoisen ja pilkkujen väriksi lilan, turkoosin, pinkin ja vihreän. Ja toiveena oli myös numerot kakun päälle.


Kakusta tuli mielestäni oikein sievä. Sankarin valitsemat värit sopivat hyvin yhteen. Tytön lempiväri on äidin mukaan lila, joten numerot tehtiin sillä värillä. Suunnitelmissa oli tehdä jonkinlainen ruusuke tai rusetti kakun päälle, mutta koska kakku oli suhteellisen pieni, kymmenen hengen, ei päälle mielestäni sellaista oikein saanut sopimaan. Tai ainakin numerot olisivat hukkuneet muun sekaan. Siksi tein vain pienen rusetin kakun alareunaan.


Väliin päivänsankari toivoi vadelmaa ja sitä sinne tietenkin laitoin.

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Harry Potter kakku

7-vuotta täyttävän pojan suuri suosikki tällä hetkellä on Harry Potter ja kakun piti tietenkin olla aiheeseen sopiva. Aihe oli itselle taas melko vieras, toki tiesin kuka on kyseessä, mutta siihen se sitten jäikin. Onneksi netistä löytyi kivoja ideoita, joita hyödynsin tähän kakkuun.



Itseäkin vähän huvitti, kun yritin selostaa, mitä kakun päälle voisi laittaa: silmälasit, taikasauvan, jonkun koiranläjän näköisen vissiin hatun, jonkun siivekkään pallon. :D Kaulahuivin lisäsin vielä viime hetkellä, kun kakku oli niin kovin värittömän näköinen. Olin jo ehtinyt kiinnittää silmälasit kakkuun, enkä uskaltanut repiä niitä irti. Vähän hassun näköisesti kaulahuivi sitten tuli siihen väliin.



Yhdessä näkemässäni kakussa oli kirjoitettu loitsuja kakun reunalle ja ihastuin siihen ideaan. Tilasin jopa teemaan sopivat vanhanaikaiset kirjainmuotit, mutta en millään saanut niitä toimimaan. Jos siis joku kakkuharrastaja tätä lukee ja on käyttänyt kyseisiä muotteja onnistuneesti, niin voisitko ystävällisesti jakaa vinkkejä niiden käytöstä. (Kyse on siis näistä muoteista). Yritin paksummalla ja ohuemmalla massalla, laitoin cmc:tä mukaan ja tein ilman, kokeilin sokerimassalla ja gumpastella. Mutta ei. Kirjain jäi muottiin sisälle ja jouduin kaivamaan sen ulos, jolloin hentoiset kirjaimen osat repesivät, venyivät muodottomiksi. Siksi jouduin lopulta kirjoittamaan loitsut elintarviketussilla. Ihan vapaaseen käteen en luottanut, ja painokirjaimet olivat turhan suuria. Sekaan kirjoitin pienemmällä ja eriväreillä. Huomaa kyllä vapaalla kädellä kirjoitettujen laskevan loppua kohti.



Päällysteen väriä mietin kauan. Ruskeaa ajattelin ensin, mutta mielikuva ei oikein innostanut. Meinasin laittaa ihan valkoisen pinnan, mutta vielä massaa kauliessani tulin toisiin ajatuksiin. Päällystin kakun lopulta marmoroimalla valkoista massaa ruskealla ja olin lopputulokseen tosi tyytyväinen. Siitä tuli sellainen hieman vanhan näköinen niin kuin olin ajatellutkin.

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Vihaisia lintuja

Tämä kakku jatkaa huippusuosittujen angry birdsien sarjaa. Kakku tilattiin yllätyksenä päivänsankarille. Yllätys oli täydellinen, kun kakku haettiin. Äiti oli tytölle vitsaillut, että mennään hakemaan koiranpentua. :D Omat tytöt kyllä ihastelevat tekemiäni kakkuja, mutta heille niistä on tainnut tulla jo aika arkipäiväisiä. Siksi on aina niin ihana nähdä muiden yllättymistä ja ihastusta.

Kakku tuli aikalailla samalla kaavalla kuin muutkin tekemäni. Vähän erilaista muuria ja rakennelmaa kuitenkin halusin laittaa, ettei ole ihan samanlaista toista.


Tähän taistoon osallistui itse kuningaspossukin.


Kakku oli mitoitettu 20 hengelle. Sisällään se piti laktoosittoman mansikkamoussen.

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Paul Frank kakku

Tämän kakun jouduin tekemään vähän lyhyellä varoitusajalla ja siksi en kovin monimutkaista kakkua luvannut. Päivänsankari on kova apinafani ja toiveena oli Paul Frank.


Apina oli helppoleikata mallin mukaan sokerimassasta ja koota kakun päälle. Pohjan värisävyn valitseminen taisi olla leipurille vaikeinta tässä kakussa. :D Koska kakku tuli tytölle, tein reunalle tyttömäisen värisiä pilkkuja turkoosia pohjaa tasapainottamaan.



Kakku oli 15 hengelle ja täytteenä oli mansikkamoussea.

torstai 18. huhtikuuta 2013

Traktorikakku

Tein 2-vuotta täyttävälle pojalle traktorikakun. Toiveena oli punainen traktori. Lisäksi juhlien lautasliinoissa ja kertakäyttöastioissa oli hevosia, lehmiä, lampaita ja tipuja. Minua pyydettiin laittamaan niitäkin kakkuun.


Autoja ja muita ajoneuvoja on yllättävän hankala muotoilla. Niitä pitää kuivattaa kauan, osa kerrallaan, ennen kuin voi jatkaa. Tässä tein renkaat hyvissä ajoin, jotta ne olisivat varmasti kuivat, eivätkä painuisi linttaan. Ja sitten niitä on näköjään hankala saada samalle tasolle. :D

Traktoriin tein spesiaalin rekisterikilven, päivänsankarin nimikirjaimet ja iän.


Lammas onnistui oikein nätisti, mutta lehmästä tuli lähinnä muumipeikon sukulaisen näköinen. :D

Kakun välissä oli kinuskia ja vadelmaa. Ja ensimmäistä kertaa pääsi leipuri itsekin maistamaan tätä täytettä. Kovasti sitä kaikki syöneet ovat kehuneet, ja nyt tuli itsekin todettua täyte ihan namiksi.

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Karhuntassukeksit

Laitetaan nyt tämäkin ohje tänne, vaikka varsinaisia fantasiapipareita nämä eivät olekaan. Ohjeen löysin netistä, amerikkalaisilta sivuilta ja käänsin suomeksi ja muutin tietenkin kaikki mitat meikäläisten yksiköiksi. Ohje oli vähintäänkin mielenkiintoinen, en ole vastaaviin pikkuleipäohjeisiin ennemmin törmännyt. Taikina sisältää oikeaa suklaata ja täytyy myöntää, että oli herkullista ihan sellaisenaankin, taikinana. Eräs tyttären Meridajuhlien vieraista totesin, että nämä ovat sellaisia maitolasin kanssa nautittavia keksejä, ihanan täyteläisiä.


Karhuntassukeksit  (n. 50kpl)

220g voita
170g tummaa suklaata (ohjeessa luki makeuttamatonta, mielestäni kaikki 75% suklaata sisältävät suklaat ovat sokeroimattomia tai vähän sokeroituja ja soveltuvat tähän.)
3,5 dl sokeria
3 isoa munaa
2 tl vanilja-aromia
6 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
viipaloituja manteleita

Sulata voi ja suklaa. Anna jäähtyä hetken. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vanilja-aromi ja jäähtynyt suklaa-voi. Lisää jauhot seokseen muutamassa erässä. Massa on melko vetelää vielä tässä vaiheessa.
Laita kelmulla tai kannella peitetty kulho jääkaappiin jähmettymään. Anna jähmettyä 3-4 tuntia tai seuraavaan päivään.

Kun massa on jähmettynyt, se on yhä aika tahmeaa, mutta ei kovin tarttuvaa. Käsiä voi jauhottaa, jos haluaa.

Pyörittele taikinasta halkaisijaltaan n. 2-2,5cm palloja leivinpaperin päälle. Pienemmistä palloista tulee pienempiä pikkuleipiä ja jos haluat suurempia, tee isompia palloja.


Muotoile taikinasta pienempiä palloja, halkaisija n. sentin tai vähän yli.


Yhdistä iso ja pieni pallo toisiinsa kevyesti painamalla. Mielestäni niitä ei juuri tarvinnut painaa, kunhan laitoin ne yhteen.


Painele pallot littanoiksi. Keksi saa jäädä vähän pulleaksi, joten älä paina taikinaa ihan liiskaksi. Taikina kohoaa paistettaessa, joten voit painaa keskeltä vähän enemmän, jos et halua kovin pulleita tassuja.


Pistele lopuksi mantelin siivuja kynsiksi. Manteleita ei kannata työntää kovin syvälle. Keksit kohoavat paistettaessa ja syvälle työnnetyistä manteleista ei jää paljoa kynttä näkyville. Itse työnsin mantelit sen verran syvälle, että pysyivät paikallaan eivätkä pudonneet pellille.



Tassu valmiina uuniin. Paista 175 asteessa 8-10 minuuttia.



Nostele varovasti paistetut pikkuleivät jäähtymään. Kokonaan jäähtyneet pikkuleivät voi pinota päällekkäin.

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Angry Birds Star Wars kakku vol 4

Jo tutulla kaavalla toteutettu AB star wars kakku. Päivänsankarin tykästyi aiemmin tekemääni vastaavaan, joten sellaista sitten tein. Darth Vaderista on tässä versio 2. Hahmoa on yllättävän vaikea toteuttaa. Jotain tässä onnistui paremmin kuin siinä ensimmäisessä AB SW -kakussa, mutta tälle tuli vähän liian lyttänä päälaki. No jos se kolmas versio olisi sitten ihan oikean näköinen. :)


Jotain uutta pitää kuitenkin joka kakussa olla, niinpä tähän tuli uutena hahmoma Obi-wan Kenobi eli musta pommilintu. Luken asento ritsassa on vähän omituinen, mutta valomiekka esti laittamasta suoraan. :D



Kakun täytteen suhteen sain vapaat kädet. Koska ruskea pinta vihjaa suklaisesta mausta, tein sisälle helpon suklaatäytteen, johon lisäsin 1,5 liivatetta pitämään kakkua pallomaisessa muodossa. Lisäksi sipaisin vadelmamarmeladia kakkupohjan pintaan. Kakku oli laktoositon.

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Prinsessa Ruusunen

Tytön syntymäpäiväjuhlaan toivottiin jotain aiemmin tekemääni tiarakakkua muistuttavaa prinsessamaista, vaaleanpunaista kakkua. Päivänsankari pitää erityisesti prinsessa Ruususesta, joten toivomuksena oli saada kakkuun myös Ruusunen.



20 hengen kakussa oli tavallinen sokerikakkupohja. Välissä oli vadelma-mascarponetäyte. Ylempään kerrokseen halusin kokeilla jossain näkemääni timanttikuviota pienillä kukkakoristeilla. Koska kakun ylempi kerros oli sen verran pieni, ettei siihen mahtunut tiaran lisäksi muuta, päätin tehdä Ruususen istumaan kakun reunalle. Ja koska Ruusunen istuisi kakun reunalla, piti ylempi kerros laittaa alemman kerroksen päälle toiselle reunalle.

torstai 4. huhtikuuta 2013

Keväinen ristiäiskakku

Ihanan pienen pojan ristiäisiä juhlittiin pääsiäisenä. Äidin toiveena oli keltaista ja vihreää, jotain keväistä. Olikin ihanan keväinen olo tätä kakkua tehdessä, vaikka muuten kevät on antanut odottaa itseään.


Aiemmin tekemäni ristiäiskakku miellytti ja jotain samantyylistä ajattelin tehdä tästäkin. Aluksi suunnittelin enemmän pääsiäisteemaista, narsisseja, tulppaaneja ja pajunkissoja, mutta lopulta halusin kuitenkin tehdä kakusta vauvaisemman. Ja kun äitikin lopulta päätyi haluamaan vauvan kakun päälle, jätin enimmät pääsiäishörhöt pois.


Vauva on tehty silikonimuotilla. Alemman kerroksen nauhat on myös tehty silikonimuotilla. Isompaa narsissia varten minulla oli valmis muotti, mutta pienemmät narsissit askartelin päivänkakkaramuotin avulla.





Kakun väliin laitoin toiveen mukaisesti vaniljamansikkatäytteen, Kinuskikissan ohjeella. Näin jälkikäteen on aina niin helppo olla viisas, mutta tämä täyte ei ehkä ollut paras mahdollinen valinta kerroskakkuun. Kyseessä on vaniljakiisseli ja mansikan palaset. Vaikka kiisseliin tulee liivatetta, oli täyte kuitenkin aika pehmeä ja kakusta tuli hieman tutiseva. Ja kun päälle laittoi toisen kerroksen, painui alempi kerros hieman kasaan. Alempi kerros levenee alaspäin, johtuen ylemmän kerroksen painosta. Ja tämä sai aikaan sen, että sokerikreemi massan alla oli ilmeisesti halkeillut ja massa pääsi kosketuksiin kakun kosteuden kanssa. Sokerimassa hieman suli kahdesta kohtaa. :( Kerroskakkuun kannattaa siis laittaa jokin kermapohjainen, tykympi täyte.


Olin tosi tyytyväinen kakun väreihin. Keltainen on wiltonin kullankeltaisella pastavärillä tehty, juuri sellainen ihana vauvan vaaleankeltainen. Aluksi meinasin tehdä vihreän wiltonin lehdenvihreällä, mutta siitä tuli mielestäni liian kylmän sävyinen lämpimän keltaisen rinnalla. Sain vihreästä nätimmän sekoittamalla siihen vähän kullankeltaista massaa.

Onnea vielä koko perheelle ihanasta pojasta! Ja onnea Otolle komeasta nimestä!

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Meridakakku

Sukulaisten juhlille pieni Brave-fani suunnitteli itse kakun. Tai suunnittelimme yhdessä, mutta juhlakalu piirsi kuvan, josta äiti sai katsoa mallia.

Kakussa piti olla kaksi kerrosta. Alemman kerroksen reunaan piti kaivertaa polku, jota virvatulet valaisevat. Polku johtaisi kivikehään, joka ympäröisi ylempää kerrosta. Ylemmän kerroksen päällä seisoisi Merida jousi kädessään. Olisin tehnyt kivipaaseja reunustamaan koko ylempää kerrosta, mutta tyttö opasti, että kiviä saa olla vain viisi, jokainen niistä on muinaisen valtakunnan kuningas. Lisäksi kakkuun piti tehdä kolme karhunpentua, Meridan karhuiksi muuttuneet pikkuveljet.


Ja tällainen oli lopputulos.



Pinnan alla kakku oli samaa kuin lastenkutsujen kakkukin, suklaapohja ja Baileystäytettä. Nämä olivat päivänsankarin toiveena. Tämä kakku oli gluteeniton.




Vähitellen huomaan kokeilevani värien sekoittamista. Ennen sitä värjäsi sillä värillä, mitä purkista tuli, tummempaa ja vaaleampaa. Mutta nyt Meridan hiuksia varten oli pakko kokeilla värien sekoittamista, jotta saisi oikean sävyn, kun sellaista ei suoraan purkista saisi. Taisin hiuksia varten laittaa ruskeaa, kullankeltaista, oranssia ja punaista. Lopputulos oli mielestäni aika hyvä. Kakun alemman kerroksen väri on suoraan purkista. Sammaleenvihreä väri on jäänyt käyttämättä, mutta tähän aiheeseen se sopi. Ihan perussininen ei sitten sopinutkaan murretun vihreän kanssa, joten sekoitin siniseen mustaa väriä ja sain aika ihanan murretun sinisen. Molemmat näistä väreistä on sellaisia, joita kasviväreillä saisi lankoihin, siksi kai niihin niin tykästyin.