torstai 17. lokakuuta 2013

1066 kakku

Tämä kakku on odottanut postaustaan jo kohta vuoden. Minulla on niin paljon sanottavaa tähän kakkuun liittyen, etten ole ehtinyt ja viitsinyt edes aloittaa. 

Historianelävöittämisseuramme syyskokoukseen sain tehdä kakun, jolle annettiin aiheeksi Wessexin lohikäärme/1066. Teimme viime syksynä matkan Englantiin, jossa osallistuimme Hastingsin taisteluun. Taistelu käytiin vuonna 1066, johon katsotaan myös viikinkiajan päättyneen. Vilhelm Valloittajan johdolla normannit hyökkäsivät saksien maahan ja valloittivat sen. Seuran syyskokouksessa muisteltiin tekemäämme matkaa ja kakun piti tietenkin sopia siihen teemaan.

En ole koskaan tehnyt yhdenkään kakun kanssa näin suurta taustatyötä. Historia-alan ammattilaisena halusin kaikkien yksityiskohtien olevan kohdallaan. Wessexin lohikäärme oli anglosaksien kuninkaan Harold Godwinsonin tunnus. Lohikäärmeestä löytyi monia nykyaikaisia versioita, mutta löysin onneksi myös muutamia näkemyksiä siitä, millainen lohikäärmelippu kuninkaalla todennäköisesti oikeasti oli. Lippu ei ollut nykyaikainen suorakaiteen mallinen, vaan enemmänkin tuulipussia muistuttava. Siitä olisi vaikea saada kakku, joten keksin laittaa kakun päälle Harold Godwinsonin, hänen lippunsa ja ehkä jotain muuta. (Se helppo versiohan olisi ollut nykyaikainen keltainen lohikäärme sokerimassasta leikattuna ja laitettuna punaisen kakun päälle. Mutta koskahan olisin sen helpon tavan valinnut?)

Mallia kuninkaaseen hain Bayeux Tapestrysta, seinävaatteesta, joka kuvaa vuoden 1066 tapahtumia kertoen niistä hienon tarinan. Sieltä seinävaatteesta löytyi myös lohikäärmeelle malli. Kuvassa Harold siis oikeanpuolimmaisimpana ja keskellä lohikäärmelippu.


Itse laitoin Haroldin makaamaan maahan, nuoli silmässä. Nuolen osumaa silmään pidettiin petturuuden symbolina, Harold kun oli aikaisemmin luvannut Englannin kruunun Vilhelmille.


Lohikäärmeen toteutin lopulta saamaan seinävaatteen tyyliin kuin kuninkaankin.


Kuninkaan ja lohikäärmelipun lisäksi päädyin tekemään kakun päälle rengaspanssaria. Ei muuten ollut ihan helppoa tehdä pehmeästä sokerimassasta renkaita, jotka sitten piti liittää toisiinsa juuri oikealla tavalla. Siis samalla tavalla kuin ihan oikeat panssaripaidat tehtiin. Ja kun lopulta sait panssarin tehtyä, piti se vielä saada kakun päälle. Eihän se tietenkään onnistunut ja repeämä panssariin tuli. Mutta mielestäni se lopulta näytti vielä hienommalta tuolla tavalla taistelussa kärsineenä.


Kakun koosta ei ole enää mitään muistikuvaa. Olisiko ollut jotain 20-25 hengen kakku. Välissä oli kinuskia ja vadelmaa. 

Laitetaanpas lopuksi tähän vielä kuva pienestä osasta saksien joukkoa. Siellä muiden mukana on seuramme jäseniä.



2 kommenttia: