tiistai 6. elokuuta 2013

Pähkinäinen suklaakakku

Kun kakuntekijällä on synttärit, kuka tekee kakun? Tämä kysymys nousi esiin, kun oli omien synttärien aika. No itsehän se kakku piti tehdä. Paljastetaan nyt kuitenkin sellainen salaisuus, että en oikeastaan pidä kakusta. :D En ole koskaan tykännyt kermavaahdosta, siksi olen aina ottanut sen sentin siivun ihan kohteliaisuudesta ja maistaakseni. Eikä sokerimassakaan mielestäni mitään herkkua ole, ja usein jätänkin päällisen syömättä. Ja vaikka näitä ihania täytteitä tulee maisteltua tässä kun kakkuja tekee, se tuntuu riittävän (onneksi). Valmista kakkua menee se sama sentin siivu. Joten kun piti tehdä kakku itselle, valinta oli selkeä: jotain suklaista. Jos kakkua pitää syödä, valitsen mieluummin jonkin juustokakun tai kunnolla suklaisen kakun. Päätin kokeilla ihan uutta ohjetta ja niinhän siinä kävi, että melkein kaikki, mitä voi mennä pieleen myös meni pieleen.



Laitan tähän parannellun version ohjeesta. Valitettavasti (tai ehkä onneksi, kun meni niin pieleen) ei tullut otettua yhtään vaihekuvia. 

Kakkupohja

175g hasselpähkinäjauhetta
175g voita
6 isoa munanvalkuaista
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
3 dl tomusokeria 
0, 5 dl vaaleaa muscovadosokeria (tätä ei ole myynnissä, korvasin ihan tavallisella muscovadolla)

Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Siivilöi valkuaisvaahdon joukkoon vehnäjauhot, kaakaojauhe sekä sokerit ja sekoita varovasti käännellen. Lisää pähkinäjauhe ja sula voi ja sekoita varovasti tasaiseksi. Jaa taikina kahteen halkaisijaltaan 17cm leivitettyyn kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 35 minuttia. Itse käytin gluteenittomia jauhoja, jotka toimivat ihan hyvin. Ohjeessa käytettiin 15cm vuokia, mutta mielestäni kakusta tuli aivan liian korkea ja sitä oli vaikea leikata. Samaten kakkupohjat paistuivat epätasaisesti, keskustaa oli vaikea saada kypsäksi. Suuremmalla vuoalla kakkupohja jää matalammaksi ja siten varmasti myös paistuu kauniimmin. Silti kakusta tulee melko korkea ja näyttävä.




Nougatkreemi


100 g hasselpähkinäjauhetta
100 g tummaa suklaata (70%)
50 g maitosuklaata
1,5 dl täysmaitoa
(3/4 dl maitojauhetta)
1 rkl hunajaa


Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Lisää sulaan suklaaseen pähkinäjauhe. Kiehauta maito ja maitojauhe (jos käytät sitä paksuntamaan seosta) sekä hunaja ja suola. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kaada seos pähkinäsuklaaseokseen. Sekoita tasaiseksi ja kaada puhtaaseen lasipurkkiin. Säilytä jääkaapissa. Kreemi kannattaa tehdä ainakin vuorokautta aiemmin kuin kakku täytetään, niin se on kunnolla jähmettynyt.


Nougatkerma

2 dl kuohukermaa
3 dl nougatkreemiä (ohje yllä)


Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää nougatkreemi sekaan. Sekoita tasaiseksi.



Suklaakuorrute

100 g tummaa suklaata (75%)
130 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
2 dl tomusokeria
1 dl kaakaojauhetta
o,5 tl vaniljasokeria
(2-3 rkl vahvaa kahvia)

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja kaakao vähitellen ja vatkaa tasaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon suklaasula ja vaniljasokeri. Lisää kahvi ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa kunnes kuorrute on kiiltävää ja tasaista. Pienensin kuorrutteen ohjetta, koska sitä oli mielestäni aivan liikaa. Itse jätin kahvin pois, koska en siitä erityisemmin pidä. Korvasin sen maidolla, jotta sain kuorrutteesta tarpeeksi löysää.




Leikkaa molemmat kakkupohjat kahteen osaan. Laita 1/3 nougatkermasta pohjapalan päälle, lisää toinen pohjapala. Laita sen päälle 1/3 nougatkermasta ja nosta päälle toisen kakkupohjan toinen puoli. Lisää päälle loput nougatkermasta ja nosta päälle viimeinen kakkupohjan pala. Kakkupohjaa ei siis kostuteta mitenkään, se on mehevä koostumukseltaan. 


Kuorruta kakku ohuesti suklaakuorrutteella ja laita hetkeksi jääkaappiin kovettumaan. Loput kuorrutteesta voi pursottaa tai levittää tai läiskiä kakun päälle haluamallaan tavalla.


Laitoin kakun päälle vielä kandeerattuja hasselpähkinöitä koristeeksi. Niillä oli tosi kauniit pitkät sokerihännät, mutta aviomies meni laittamaan niiden päälle jotain ja hiipat oli poikki. Koristeeksi voisi laittaa sokerimassakukkasen tai suklaakarkkeja tai ihan mitä vain mielikuvitus keksii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti